Cuketové recepty, ktoré zmenia (aj Váš) názor :)
Hovorí sa, a určite takých ľudí poznáte, že na to aby začal mať človek rád olivy, žltý melón, či tonik musí dospieť…U mňa do tohto zoznamu od malička patrila cuketa…Nepamätám si presne na svoje prvé stretnutie s týmto zeleným nepriateľským čudom, ale viem,že som vždy pozeral do taniera, šprtal som sa v jej mäkkom tkanive a divil sa, ako sa všetci okolo môžu tak zalizovať aké je to dobré…Ďalej si spomínam na slová…“Kým tú cuketu nedoješ, od stolu sa nepohneš“… a tak sa neraz stalo, že ešte o pol tretej som meditoval nad studeným tanierom v upratanej kuchyni…No ako som povedal…človek musí na určité veci dospieť (stále so dostatočne nedospel na zapekaný kafriol)… Dnes je to už iné, každý rok cuketu sadíme, staráme sa o ňu a tešíme sa z jej plodov…A keďže sa jedná o veľmi vďačnú rastlinu, ktorá Vás pri dostatočnej zálievke obdarí množstvom cukiet, poživeň je zaistená. Najmä v lete je cuketa veľmi obľúbená pre svoju ľahkosť a univerzálne využitie v studenej aj teplej kuchyni. Ak ste cuketu neobľubovali, alebo neviete čo si počať s jej bohatou úrodou, prinášame Vám zopár receptov, ktoré zmenili aj môj pohľad na ňu.
Tak teda…Poďme na to!
Prvý recept je hneď môj najobľúbenejší. Jedná sa o cuketovo-hubový guľáš, ktorý nás naučila variť Jasna v tábore u Žiarislava. Cukiet bola fúra, húb plné lesy a to ostatné sa nájde vždy. Jedná sa o absolútne jednoduchý recept, ktorý je veľmi priateľský k zdraviu aj Vašej peňaženke.
Vopred upozorňujem, že tento guľáš je #pardonzavyraz absolútne „žravý“ a aj napriek tomu, že je vegetariánsky, ba priam vegánsky, obľúbili si ho aj naši kamaráti, ktorí radšej uprednostňujú mäsový variant. Ide o to, že v guľáši Vám predsa nechutí samotné mäso ale spôsob, akým je dochutené.
Jedinou podmienkou je schopnosť konzumovať huby. Poďme na postup a suroviny:
Potrebovať budeme:
- Zemiaky
- Cukety
- Huby (sušené, čerstvé, alebo vo forme prášku – viď v texte)
- Cibuľu
- Cesnak
- Paradajky (môžeme nahradiť lečom)
- Papriku (môžeme nahradiť lečom)
- Chilli podľa chuti
- Soľ, čierne korenie, rasca, mletá červená paprika, majorán
- Olej
Postup:
Na oleji najskôr osmažíme rascu a hubový prášok, najlepšie bedľový (Kto sa zľakol, o čo ide, vysvetlím – bedle stačí nazbierať, vysušiť klasicky ako huby alebo v sušičke a pomlieť na prášok. Tento vydrží rovnako dlho ako sušené huby a plnohodnotne nahradí akýkoľvek hubový bujón). Zmes krátko opražíme a pridáme pomerne dosť veľa na kocky nakrájanej cibule, ktorú ďalej smažíme. Potom vložíme prvú dávku nadrobno nakrájaných zemiakov, paradajky, papriku, chilli, soľ, mletú červenú papriku a čierne korenie. Podlejeme to vodou a dusíme. Keď sú zemiaky udusené, do hrnca vložíme zvyšné ingrediencie, ktoré sa nám už rozvariť nemajú, ale majú zostať vcelku – na väčšie kúsky nakrájané zemiaky, namočené sušené huby (cca 2 hrste) a dolejeme dostatočným množstvom vody. O cca 5 minút vložíme kocky cukety. Keď sú zemianky uvarené, na záver dochutíme prelisovaným cesnakom, majoránom (nešetríme ani cesnakom ani majoránom), dosolíme a dokoreníme podľa chuti a podávame.
Druhý recept búrajúci zábrany cuketových (ne)chutí svojou chuťou pripomína lečo, no je 100 krát lepší a absolútne bez vajec.
Potrebovať budeme:
- Cuketa
- Cibuľa
- Paradajky
- Konzerva kukurice
- Tvrdý syr (tehla, eidam…)
- Soľ, čierne korenie na dochutenie
- Olej
Postup:
Na oleji opražíme cibuľku, pridáme na kocky nakrájanú cuketu, soľ, čierne korenie a cca 3 minúty podusíme. Pridáme nakrájanú paradajku a kukuricu z konzervy a celé to podusíme. Cuketa má zostať chrumkavá, nie rozpadajúca sa ako európska únia. Na záver primiešame nastrúhaný tvrdý syr a len chvíľku, minútu ho necháme v teple aby sa mierne pustil a podávame s chlebíkom. Mňaaam. Vlastne ani neviem či to má veľa spoločné s lečom, ale tento pokrm jeme namiesto neho a kto ochutná, potvrdí, že je to lepšie J
Do tretice všetko dobré sa hovorí…takže tretí recept:
Ak ste ešte nejedli nátierku z cukety, nič nestratíte týmto receptom. Opäť je absolútne jednoduchý a veľmi chutný. Jedna naša priateľka sa do tohto receptu tak zamilovala, že sa s manželom smiali, že ho ňou „trýznila“ každý týždeň. Dá sa jesť teplá aj studená.
Potrebovať budeme:
- Mladú cuketu cca 250g
- Cesnak
- Syr typu FETA
- Olej
Postup:
Cuketu nakrájame na kolieska (najlepšie na strúhadle na uhorky). Na malom množstve oleja (1-2 lyžičky) speníme 2 strúčiky pretlačeného cesnaku a pridáme cuketu. Na prudkom plameni za stáleho miešania opekáme cuketu. Potom prikryjeme a na miernom plameni dusíme asi 7 minút. Medzitým rozkrájame cca 50g syru typu feta na malé kocky (tento syr je dostať aj s bylinkami od slovenského výrobcu – a je v nátierke výborný). Do teplej, z ohňa odstavenej cukety vložíme syr a premiešame. Týmto dosiahneme to, že sa syr mierne roztopí a ľahšie sa bude natierať na pečivo. Nátierku nesolíme, syr je dosť slaný sám o sebe, čo úplne stačí.
Okrem týchto receptov určite poznáte cuketové, prípadne cuketovo-zemiakové placky. Dá sa takisto vysmažiť, naplniť, je vhodná na polievky, omáčky, zapekanie a množstvo iného. Fantázie sa medze nekladú.
Dobrú zdravú chuť 🙂